Header Ads

Να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί


Ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, κατέθεσε Eπίκαιρη Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό για το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, απευθυνόμενος στην Υφυπουργό Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπαναστασίου, ο Χρίστος Δήμας ανέφερε: «Κυρία Υφυπουργέ, θα σας πω μια σύγχρονη εκδοχή του γνωστού παραμυθιού με τον λύκο και τον βοσκό, η οποία ξεκινάει κάπως έτσι... «Θα καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, που είναι ένας μη αποτελεσματικός φόρος, ο οποίος δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε» (Αλ.Τσίπρας, 09.09.2017, 82η ΔΕΘ)».
«Τελικά είστε ψεύτες ή ανίκανοι;» ρώτησε την Υφυπουργό ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Χρίστος Δήμας που είναι και αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, έχει ζητήσει πολλές φορές την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Στη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της Επίκαιρης Ερώτησης, ζήτησε ακόμα μια φορά την κατάργησή του, αναφέροντας συγκεκριμένα επιχειρήματα. Ο κ. Δήμας τόνισε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης οδήγησε στην αύξηση της παραοικονομίας ενώ διόγκωσε τη γραφειοκρατία και τα λειτουργικά κόστη των οινοποιών. Επίσης μείωσε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κρασιών και οδήγησε σε απώλεια κρατικών εσόδων από το «χαμένο» ΦΠΑ. Εν τέλει είναι κοινά αποδεκτό ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί δεν αποδίδει τα αναμενόμενα και «προϋπολογισμένα» έσοδα.
Πρόκειται για ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους όσους ασχολούνται με τον οινοποιητικό κλάδο και ο Χρίστος Δήμας έχει ασκήσει πολλές φορές πιέσεις προς την κυβέρνηση, για την κατάργησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια